
Currys csirke
hozzávalók 4 személyre:
60 dkg csirkemell filé
1 db piros (vagy sárga) vastag húsú paprika
curry
1 póréhagyma
3-4 gerezd fokhagyma (rizshez)
1 doboz ananászkonzerv
3-4 kisebb répa
1 kisebb zeller (rizshez)
1 zöldségleves
1,5-2 dl főzőtejszín
bors
só
vaj/margarin vagy olívaolaj
Először elkészítjük a szószt: a zöldségeket apróra vágjuk (fokhagymát zúzzuk), curryvel összekeverjük és vajon (margarinon) megdinszteljük. Felöntjük a zöldséglevessel, egyszer felforraljuk, majd kb negyed óráig lassú tűzön főzzük.
Közben a húst lemossuk, szárazra töröljük, kisebb darabokra vágjuk, majd megszórjuk sóval, borssal, átforgatjuk, megint mergszórjuk. Serpenyőben vajat/margarint melegítünk (olívaolajat), ezen fehéredésig sütjük.
A zöldséges szósz közben elkészül. Hozzáadjuk a főzőtejszínt, elkeverjük, beletesszük a kisütött húst, a darabokra vágott ananászt (lé nélkül), az egészet pár perc alatt összefőzzük. Ha túl híg, liszttel sűrítjük.
A rizst sokféleképpen el lehet készíteni, itt egy igen ízletes verzió, amit egy ismerősőmtől vettem át: olíván apróra vágott fokhagymát és zellert dinsztelek, amikor kezd színesedni, ráöntöm a rizst. Átforgatom, sózom, öntök rá száraz fehérbort. Amikor a bor elforr, felöntöm annyi vízzel, hogy éppen ellepje a rizst, így 15-20 perc alatt, kis lángon, készre fő.
Mivel én mindenhez eszem zöldfélét, így a tálra teszek néhány félét, ha másnak nem, dísznek. A képen salátalevelek, káposzta, dinsztelt hagymakarika, retek van.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése